Diagnoser og psykoeduktion

Der kan være mange grunde til at ønske en udredning: Nogle søger bedre selvforståelse, andre ønsker afklaring i forhold til en mulig diagnose. Uanset baggrunden, finder vi sammen den bedste vej for dig – med fokus på øget indsigt og bedre trivsel.

Hvis udredningen peger i retning af en diagnose som ADHD eller autisme, sker dette i samarbejde med en psykiater, når der er behov for en medicinsk vurdering. Ved mere komplekse sager med tegn på flere mulige diagnoser (differentialdiagnostik), drøftes disse også i tværfagligt regi.

Jeg ser ofte unge og voksne, der – måske først i voksenalderen – begynder at forstå, at de altid har følt sig anderledes, og som nu oplever vanskeligheder med at navigere i voksenlivet. En udredning kan her være et vigtigt skridt mod øget selvforståelse og accept – og danne grundlag for nye strategier, der styrker hverdagen og trivsel.

Psykoedukation for pårørende

Når en person i familien får en diagnose, kan det vække mange følelser – bekymring, afmagt og usikkerhed omkring, hvordan man bedst støtter. Det gælder både for den, der har diagnosen, og for de nærmeste omkring.

Som pårørende kan det være en stor hjælp at få viden om diagnosen og den adfærd, der ofte følger med. Psykoedukation handler netop om at skabe forståelse for, hvad der sker – og hvorfor.

I forløb med pårørende arbejder vi med:

  • Indsigt i diagnosen og de typiske reaktioner og adfærdsmønstre
  • Redskaber til kommunikation og samarbejde
  • Strategier til at håndtere udfordringer i hverdagen
  • Støtte til at passe på sig selv som pårørende
  • Målet er at styrke jeres handlemuligheder og mindske følelsen af at stå alene. Når vi forstår mere, kan vi ofte også handle mere hensigtsmæssigt – og skabe mere ro og trivsel i relationen og familien.